Motorolaj, hidraulika olaj… hogy is van ez?

Motorolaj, hidraulika olaj… hogy is van ez?

motorolaj webshopMindig jó dolog az emberek között információcsere! Így van ez velem és a barátaimmal is, mivel sokszor teljesen más dolgok érdekelnek minket, vagy eltérő dolgokban van mélyebb tudásunk. Pont emiatt tudunk egymásnak segíteni, amikor kell. Egy jó barátom, aki autókkal foglalkozik, egyik napról a másikra kiütéses lett, és onnantól nem is akart neki elmúlni, hiába kente gyógyszertári krémekkel. Aztán eszébe jutott, hogy nekem is érzékeny bőröm van, és ugyanez történt vele, de megoldottam, szóval megkeresett, hogy segítsek neki, én mihez kezdtem?

Készséggel elmondtam, hogy rengeteg kutatómunkámba és tesztelésembe telt, de én rájöttem arra, hogy a bőröm már nem bírja elviselni sem a sima dezodort, sem a tusfürdőt, sem a krémeket, és a különböző kemikáliáktól gyulladt be ennyire a bőröm. Egyszerűen eltömődtek a pórusaim, és rá kellett jönnöm, hogy többé nem használhatom ezeket, bármilyen jó illatuk is van. Dezodorból is ezerfélét kipróbáltam és a bio stiftek közül sem jött be mindegyik, így elkezdtem egy egyszerű, kevés hozzávalós receptből magamnak készíteni, és csodák csodája, azóta azt használom. Tusfürdő helyett szappant, samponból pedig szintén természetes alapanyagokból készített terméket, megvan már, amelyik nekem bevált, és amelyik nem. Úgyhogy kikérdeztem a barátomat, hány naponta mos hajat, milyen típusú bőre van, és ezek alapján megmutogattam neki vásárlás közben, mit érdemes vennie, és készítettem neki egy dezodort is otthon. Utóbbi bevált, a samponból a második kipróbált változat lett neki jó, viszont a kiütései neki is eltűntek. Nagyon hálás volt nekem, és persze szeretett volna cserébe adni valamit. Kaptam is az alkalmon, mert pont kenőzsírt, olajt szerettem volna venni, de mivel nem értek hozzá, nem tudtam merre induljak.

Megnyitott egy weboldalt, ahol motorolajokat, hidraulika olajokat, kenőzsírokat és sok egyéb járművekkel kapcsolatos terméket lehet kapni, és jó választék van, legalábbis ő innen rendel, amikor kell neki valami. Meg is akadt a szemem a hidraulika olaj kifejezésen, azt sem tudtam, az mi fán terem. Úgyhogy kértem, magyarázza el. Elmondta, hogy ugyanúgy, mint a motorolaj, ez is a súrlódást csökkentő kenőanyag tulajdonképpen, és a második legnagyobb piacot birtokolja a motorolajok után. Szóval az alapvető funkciói között ennek is ugyanúgy szerepel az, hogy létrehozza az erőátvitelt a hajtó és a hajtott egység között, hogy a korróziótól megvédje a fémeket, meg persze a rendszerkopásokat csökkentse. A hőelvezetésben is van feladata, és a mechanikai szennyeződések csökkentésében, magyarul hogy a rendszer tisztaságát elősegítse.

Az, hogy mekkora lesz a tartóssága egy hidraulika olajnak, attól is függ, hogy milyen hőmérsékleten működik a rendszer, ha a megengedett hőmérséklet tartományt átlépi, akkor az élettartam is a felére, vagy akár a harmadára fog csökkenni. Ha minden rendben van, egy töltet akár hatezer munkaórát is kibír. De ehhez a rendszer szellőztetésének is kifogástalanul kell működnie. Mindig ellenőrizni kell időnként a hidraulikus gépeket is.

Itt nagyon fontosak az ideális körülmények, és az is, hogy egy adott hidraulika olaj, illetve márka, milyen előírásoknak felel meg, a viszkozitási osztályrendszer a jelszó. Nem mondom azt, hogy mindent értettem abból, amit elmondott, mert a motorolajok még hagyján, de amikor nekem idegen szavakat kezdenek felsorolni műszaki témában, én egy kicsit elveszek. Egyszerűen nem tudom mihez kötni a hidraulika olaj szót. Mindenesetre jól hangzik, az biztos. Itt még további két órán át mutogatta nekem a dolgokat, és próbált tanítgatni az alapokra, hogy legközelebb már egyedül tudjam kiválasztani, ha kell valami, és ne kelljen minden paraméterre rákeresnem, vagy felhívnom valakit. Visszagondolva jegyzetelnem is kellett volna, azért nehéz egy összesítőt találni a különböző információkról. Amilyen jó tud lenni az internet, összességében sokszor annyira átláthatatlan, ha nem konyítunk a témához. Minden esetre az nagyon tetszett, hogy ezen a weboldalon, amit mutatott, minden féle és fajta kenőolajat, legyen az motor olaj, vagy hidraulika olaj, meg tudok rendelni, és még a lábamat sem kell kitennem otthonról, mert házhoz szállítják, amire szükségem van. Ezen kívül, arra is van lehetőség, hogy ha otthon, mondjuk a szakértő barátom segítségével készülök lecserélni a kocsiból az olajat, megrendeljem innen a többi hozzá szükséges alkatrészt.

Ezért örülök, hogy barátokként vagyunk egymásnak, mert amellett, hogy bajban támaszok vagyunk és szeretjük egymást, váratlan helyzetekben is tudunk segíteni a másiknak.