Fontos a higiénia a kórházakban és a szánkban is

Fontos a higiénia a kórházakban és a szánkban is

Alapvető és jogos elvárás a társadalom részéről, hogy ha valaki kórházba kerül, akkor steril és higiénikus környezet vegye körül. Ne legyenek koszosak az ágyneműk, a mellékhelyiség tisztán legyen tartva, a folyamatos fertőtlenítés végett minél kevesebb baktérium kerüljön az ember közelébe.

Ahogyan a kórház, úgy az otthonunk felé is van egy ilyen igényünk. Takarítunk, rendet rakunk, tisztítjuk a helyet, ahol állandóan tartózkodunk, mert akkor érezzük magunkat komfortosan, hogyha a mocsoktól nem ragad oda semmihez sem a kezünk.

Persze egy kórház tisztán tartása sokkal több energiát és sokkal nagyobb munkát igényel, mint egy háztartás kitakarítása, mégis elszörnyedünk, hogyha higiéniai problémákról hallunk egy-egy egészségügyi központtal kapcsolatban. Ilyenkor kételkedni kezdünk abban, hogy az adott kórház vagy rendelő megfelelő egészségügyi ellátást biztosít-e a betegek számára. És ez egy teljesen természetes dolog, hiszen ahogy a mondás is tartja: a tisztaság fél egészség. Ha folyamatosan mocsokban és koszban élnénk, sokkal jobban ki lennénk téve a minket támadni akaró baktériumok, fertőzések által generált betegségeknek. Nem hiába jött rá az ókori ember a csatornaépítés fontosságára…

Szóval tehát minél tisztább a környezet és minél tisztábbak vagyunk mi, annál nagyobb eséllyel kerülhetjük el a megbetegedés veszélyét. Igen ám, de mi a helyzet akkor, hogy ha a higiénia fenntartása egy nagyon kis részre korlátozódik? Történetesen a szájüregünkre, pontosabban a fogainkra? Vajon mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy a szánk tisztán tartása legalább olyan fontos, mint egy kórház fertőtlenítése? A helyzet az, hogy ebbe nagyon sokan nem gondolnak bele.

Jó persze, mondhatjuk erre azt, hogy mindennap legalább kétszeri fogmosással megfelelően ápoljuk a fogazatunkat. Vannak, akik fogselymet, sőt akár elektromos fogkefét is használnak a maximális tisztaság eléréséhez. De vannak olyan helyzetek, amikor a baktériumok eltűntetéséhez nem elég a szimpla fogmosás. Ilyen például, amikor valaki kivehető fogszabályozót hord. Ebben az esetben erősen javasolt a felhalmozódott fogkő eltávolítása házilag. De vajon miért?

fogkő eltávolítás házilag

A fogakon elmeszesedett lepedék bizony rengeteg baktériumot hordoz és mindez akár ínygyulladáshoz vagy fogszuvasodáshoz is vezethet. Erre fontos odafigyelni akkor is, ha valaki nem hord fogszabályozót, mert nagyon sokan nem ismerik, és nem sajátítják el a megfelelő fogmosási technikát. Aki viszont visel fogszabályozót, annak elengedhetetlen, hogy kivétel után magát a készüléket is jó alaposan tisztítsa, nehogy rajta maradjanak a baktériumok. Ezt nyugodtan párhuzamba lehet hozni azzal, hogy műtét előtt a sebész is gondosan lefertőtleníti a kezeit…

Ám a házilag történő fogkő eltávolításon kívül talán még megbízhatóbb módszer, ha inkább szakemberhez fordulunk ezzel a gonddal. Egy fogászati magánrendelőben megfelelő diszkrécióra és professzionális ellátásra számíthatunk. Hogyha pedig tényleg súlyos fogkő problémától szenvedünk, akkor talán jobb is, hogyha hagyjuk az otthoni próbálkozásokat, és azonnal fogorvosunkhoz megyünk. Nem csak kezelést kaphatunk, de működő és hasznos tanácsokat is kérhetünk az ideális szájhigiénia fenntartásához.

És még egy gondolat: a fogaink épsége nem csak az egészségünket szolgálja, hanem az esztétikát is. Egy normális fogazat szép mosolyt is jelent, míg egy hibás és kezelésre szoruló fogsor már sokkal kevésbé mutat kellemes képet az emberről. Érhetnek minket akár különféle atrocitások, kirekesztések, bántó és gúnyos megjegyzések, hogyha nem épek a fogaink.

Figyeljünk oda jobban a szájüregünk állapotára, járjunk rendszeres időközönként magán fogorvoshoz és tegyünk meg mindent a tisztaságunk fenntartásáért!