A kórház segített rálépni a tiszta élet felé vezető útra

A kórház segített rálépni a tiszta élet felé vezető útra

Fiatal felnőtt koromban sajnos nem éppen a legjobb társaságba keveredtem, és az életem sem volt a legegyszerűbb. Ezek következtében egyenes út vezetett sajnos az alkoholfüggőség felé. Ráadásul fiatalként sokkal befolyásolhatóbb az ember, ezért én sem gondoltam, hogy olyan rosszat tennék magammal. Nem fogtam fel, hogy bizony függő szenvedélybeteggé váltam.

Egy ideig jól tudtam az egészet a családom elől titkolni, de természetesen ez nem tartott örökké. A szüleim kezdtek gyanút fogni, amikor a viselkedésem kezdett drasztikusan megváltozni, és már csak az árnyéka voltam a régi önmagamnak. Rengeteget veszekedtem velük, de még mindig nem észleltem, hogy a függőségem akár végzetes is lehet. Egy idő után a könnyebb italok után a töményebb alkoholfajták felé nyúltam, így végérvényesen elindultam a lejtőn.

alkoholizmus végső stádium tünetei

Az egyik este egy házibuli nem éppen úgy sikerült, ahogyan azt az elinduláskor terveztem. Természetesen rengeteg alkohol volt a bulin, és nekem sikerült félholtra innom magam, mert nem tudtam felmérni, hogy hol vannak a határaim. Szerencsére a mentők időben kiértek, és sikerült a kórházban kimosni a gyomrom, ahová szállítottak. Rengeteg kedves orvos és ápoló vett körül, akiknek köszönhetem azt, hogy most tiszta vagyok. A szobatársam szintén egy alkoholfüggő volt. Mutatkoztak már nála az alkoholizmus végső stádium tünetei, így igencsak pengeélen táncolt az élete.

Szerencsére a kórház megoldást kínált mindkettőnknek. Ugyanis megtudtuk, hogy van egy program, amit kifejezetten a hozzánk hasonló helyzetben lévők számára hoztak létre. Szakértők segítségével sikeresen tudják segíteni a pácienseket, hogy kigyógyuljanak az alkohol okozta függőségből. Egy 28 napos programot kínálnak a gyógyulni vágyóknak, aminek a különlegessége és egyben hitelessége abban rejlik, hogy a segítő munkatársak maguk is gyógyult alkoholfüggők.

Természetesen teljes anonimitásban vannak a páciensek, a program helyszíne egy félreeső területen van a Balaton közelében. Lehetőség van a szép és nyugodt környezetben sétákat tenni, de sportolási lehetőségek is bőven akadnak azok számára, akiknek a testedzés prioritás az életükben. Emellett végig teljes ellátásban részesülnek a résztvevők, ami svédasztalos reggelit, illetve étlapról rendelt, meleg ebédet és vacsorát jelent.

A program befejezése után az itt dolgozók nem engedik el végérvényesen pácienseik kezét. Létezik egy utókövetési fázis, amelynek az a célja, hogy a kezelt személyek ne nyúljanak ismét az alkohol után, ha egy nehéz helyzet adódik az életükben. Ezt szolgálja az is, hogy rendszeresen meghívást kapnak a központba ezek a személyek, hogy megoszthassák egymással a tapasztalataikat. Ezzel kihasználják a szakemberek a csoportszociológia nyújtotta lehetőségeket, tehát a gyógyultak egymást védik meg attól, hogy a korábbi alkoholizmusba visszaessenek.

A központ segítségével sikerült kimásznom abból a mély gödörből, amibe korábban belelöktem saját magam. A kórházi szobatársam élete is nagyon pozitív irányba változott, újra felvette a kapcsolatot a családjával, akik amiatt hanyagolták el, mert az alkoholizmus végső stádiumához közelített. A mi esetünk is jól példázza, hogy nincs az a nehéz helyzet, amiből ne lehetne szakértői segítség igénybe vételével kikászálódni. Az én családom is nagyon hálás, hogy visszakapták azt a régi személyt, aki a függőségem előtt voltam.