Környezetbarát rehabilitációs központ az Őrségben

Környezetbarát rehabilitációs központ az Őrségben

napelemes rendszer családi házraA vidék gyakran több meglepetést okoz, mint a nyüzsgő város. Erre mindig akkor döbbenek rá, amikor szemtől-szembe találom magam egy-egy újdonsággal. Nemrég szintén így jártam, amikor is nagymamámat látogattuk meg egy rehabilitációs központban valahol az Őrség közepén. Amúgy is gyönyörű vidék, itt én is szívesen gyógyulgatnék, viszont egészen másra számítottam, mint, amivel szembetaláltam ott magam. Én úgy képzeltem el egy ilyen helyet, mint egy hatalmas épülettömb, amelynek van egy óriási parkja. Ezzel szemben úgy nézett ki, mint egy kis farm. A több tucat családi házra emlékeztető épület mellett volt egy kis állatfarm, meg egy üvegház is, illetve veteményes- és dísznövény kert. A helynek varázsa volt, és egyáltalán nem hasonlított rehabilitációs központra.

A nagyim rögtön meg is mutatta azt a házat, amiben többedmagával lakott. Mindenkinek volt egy külön szobája, fürdőszobával, így volt lehetőség elszeparálódni, mégis – én úgy láttam -, hogy jobban szeretnek közösen együtt tevékenykedni odakint, vagy csak élvezni a friss levegőt. Ahogy lehetőségem nyílt jobban körbenézni, felfedeztem, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a környezetkímélő, illetve a megújuló energiaforrásokra. Az első, amit látta, az a napelemes rendszerek paneljei a házak tetején, hátrébb pedig néhány szélerőmű. Amikor beszélgetésbe elegyedtem az igazgató asszonnyal, akkor ő elmondta, hogy a kezdetektől az volt a cél, hogy teljes mértékben önellátó legyen a központ, ehhez pedig elsőként a napelemes rendszert kellett kiépíteni. Elmondta, hogy nem csak a házak tetején vannak panelek, hanem a birtok végében, ahol egy rét van, kitelepítettek egy egységet, ugyanis az ott megtermelt áramot raktározzák.

Azt kell mondjam, hogy lenyűgözött ez az elgondolás, ezért a kíváncsiságom rávett arra, hogy én is utánanézzek bővebben, ugyanis egy napelem rendszer családi házra az egyik legjobb befektetésem lehetne az életben. Olvastam – és mondták is többen -, hogy ez mindenképpen egy hosszútávú projekt, mivel az élettartama 40-50 év. Ha pedig maximum tíz év alatt megtérül, akkor abszolút megéri. Itt már kezdtem nagyon lelkes lenni, úgyhogy már csak azt kellett tudnom, hogy mik a feltételek, ha egy ilyet szeretnék telepíttetni. Írták, hogy függ a tető dőlésszögétől, na meg attól is, hogy mennyi napfény éri egy nap alatt. (Azt itt fontos tudni, hogy nem feltétlenül az kell, hogy egész nap rá süssön a Nap, mivel annak elektromágneses sugarait használja fel, úgyhogy ezt már a szakemberekre bízom.) Találtam is egy céget, aki már hosszú ideje foglalkozik napelemes rendszerek telepítésével, és azt írták, hogy csak és kizárólag minőségi alkatrészeket használnak, a panelek ellenőrzött gyártmányok.

Azt például tudjuk, hogy pont ilyen napelem van a mezei számológépekben is? Én csak most döbbentem rá, hogy az bizony ugyanaz, és ezek után tényleg lenyűgöz, hogy egy ilyen rendszerrel egy egész házat, sőt egy egész rehabilitációs központot is el lehet látni elektromos árammal. Természetesen ez úgy működik, hogy egy inverteren keresztül jut a háztartásba, hiszen váltóárammá kell alakítani, mégis olyan egyszerűnek hangzik.

Amikor már másodszor mentünk meglátogatni a nagyit, mondtam a igazgató asszonynak, hogy én is elindítottam a napelem projektet, mire ő csak annyit mondott, hogyha az időseken kívül a fiatalok is kapnak általa motivációt, akkor megérte a befektetett munkája. Mesélte, hogy sok nehézségük volt, de elhatározták a férjével, és megcsinálták, a férje viszont nem sokkal később meghalt. Ezek után rámaradt az egész, mégis úgy érzi, hogy érdemes minden nap felkelnie, és tennie a jövőért, az ott lakókért, és a környezetért, ami körbeveszi őket. Elismerésem.