Bukósisakban az egészségesebb életért

Bukósisakban az egészségesebb életért

Nekem is van otthon egy kis robogóm, így nem idegenkedek a nagyobb motoroktól, és a motorosoktól sem. Akkor vált, azonban igazán szimpatikussá a motoros társadalom, amikor egyik ismerősömtől, hallottam, hogy jótékonysági felvonulást szerveznek. Ez egy vidéki városban lesz, ahol a helyi kórház gyermekosztályának gyűjtenek. Általános vélekedés, hogy nincs túl jó helyzetben a magyar egészségügy, bármilyen állapotban van is, egy gyermekeket gondozó osztálynak, mindig jól jön egy kis segítség.

Ezt a nagyszívű motorosok, egy délutáni városi robogás formájában szeretnék nyújtani. Aki eljön erre a felvonulásra, az bármekkora összeggel hozzájárulhat az adományhoz. Nem is muszáj motorral jönni, vagy felvonulni, a látogatók a rajtvonal közelében gyülekezhetnek és adhatják le azt az összeget, amit a gyermekosztály támogatására tudnak szánni. Biztosan rengeteg helyi ember fog kilátogatni, mivel minden itt lakó szülőnek fontos, a beteg gyerekek sorsa.

A motorosok, azonban nem csak helyből érkeznek. Ezért nagyszerű dolog az, hogy vannak egyesületek, amik országos méretűek is lehetnek, így bármelyik településen élők csatlakozhatnak. Egy motoros klubba tartozni, nagyon különleges dolog. A tagok, csapattársakként viselkednek, rendszeres időközönként szerveznek kisebb-nagyobb találkozókat. Van, hogy csak megbeszélnek egy helyszínt, akár az egyik társuk házát, és oda szerveznek egy kerti sütögetést. Ilyenkor nem kifejezetten a motorozásról szól a dolog, csak az a lényeg, hogy jól érzik magukat és együtt töltenek egy kis időt, de persze a legtöbben oda is motoron érkeznek. Más alkalmakkor viszont, nagy túrákra indulnak. Ezeket alapos szervezés előzi meg, mert akár egy hétig is tarthat. Előre le kell foglalni a szállásokat, több helyszínen is, mert egy-két napnál tovább sehol sem maradnak, mivel a motoros utazás a lényeg, így a legtöbb időt két keréken töltik. Bejárnak komplett országrészeket is, eldugott kis zegzugos helyeket felfedezve, ahol akár már évek óta a madár se járt. Rengeteg falun, városon keresztül mennek, néha megállnak ismerkedni a helyiekkel. Erre a legjobb célállomás a helyi kocsma, ha aznapra az a település a végállomás, akkor még rendben is van a dolog, egyébként csak alkoholmentes sört ihatnának, ez azonban nagy derültséget keltene, a törzsvendégekben, így ilyenekkel nem is nagyon próbálkoznak. Képzeljük el, ahogy egy csapat, szakállas, meglett motoros, talpig fekete ruházatban betér egy sörözőbe és kikérnek, tíz alkoholmentes sört. Eléggé szürreális ez a kép, nemde?

Egyébként már én is megirigyeltem a motorosok életét. Nagyobb túrához, nagyobb motorra is lenne szükségem. Az már nem olcsó mulatság, így még egy kicsit spórolnom kell rá. Addig a kismotorommal járom az utcákat, ezzel kapcsolatban is vannak költségek. Most például, egy bukósisakot akarok venni. Elég régi már, ami most van, és azt mondják a szakértők, meg a motoros barátaim is, hogy legalább öt évente, le kell cserélni. Bármilyen jó minőségű, vagy drága volt, ennyi idő alatt már elhasználódik annyira, hogy ne nyújtsa azt a szintű védelmet, mint újkorában. A legmodernebb anyagok is elfáradnak egy idő után.

Elkezdtem, tehát nézelődni a neten, hogy milyen sisakot lenne érdemes venni. Egyszerűen beírtam a keresőbe, hogy bukósisak, és egyből megtaláltam a linkelt oldalt. Azon kívül, hogy itt név és e-mail cím fejében, rögtön egy 5000 forintos kupont kapunk ajándékba, amit a bukósisak vásárláskor beválthatunk, rengeteg hasznos tanácsot is olvashatunk. Nem is tudtam például, hogy vannak hivatalos bukósisak minősítő szervezetek is. Több oldalt is találunk, ahol biztonsági tesztek eredményeit nézhetjük meg. Mindenféle márkát ellenőriznek, hogy megfeleljenke a legalapvetőbb biztonsági előírásoknak. Az ECE 22.05-ös európai szabványnak minden egyes bukósisaknak meg kell felelnie, kivétel nélkül. Vannak azonban egyéb feltételek is, amiket figyelembe vehetnek az ilyen, értékelő szervezetek. Az értékeket általában egy csillagokkal megjelenített skálán teszik közzé. Többféle szempontból is tesztelik a sisakokat, nem kizárólag a biztonság oldaláról.

Alapvető tehát, hogy maximális védelmet nyújtó bukót válasszunk, viszont amikor a vásárlásra kerül a sor, egyéb dolgokra is érdemes figyelni. Ilyen tulajdonság, a bukósisak súlya. Ez leginkább, a gyártáshoz használt anyagok milyenségén múlik. Ha hosszabb túrákra is szeretnénk menni, érdemesebb egy könnyebb bukósisakot választani. Ezek kompozit sisakok, többféle anyag keverékéből készülnek, általában tartósabbak is, mint az egyszerű műanyag sisakok, amik még nehezebbek is. Az üzletben próbáljuk fel, és töltsünk is egy kis időt benne, hogy el tudjuk képzelni milyen érzés lehet, akár órákon keresztül is ebben motorozni. Ha már pár perc viselés után kellemetlenül érezzük magunkat a sisakban, akkor másikat válasszunk.

A biztonság és a kényelem után, a következő szempont, amit akkor is figyelni fogunk, az a dizájn. Nem panaszkodhatunk, ma már millió féle bukósisak közül válogathatunk. Ha nem találunk olyat, aminek a mintája is megfelel az ízlésünknek, akkor akár saját tervek alapján, kérhetünk egyedi festést is. Ha mi magunk, nem tudunk rajzolni, de valami különlegest szeretnénk a bukónkra, akkor kérjünk meg egy grafikust, hogy velünk egyeztetve tervezzen egy szép alakzatot. Az azért, nem árt, ha legalább van egy minimális elképzelésünk, hogy mit szeretnénk, főleg a színek összetételét tekintve, mielőtt bárkit ilyenekkel zaklatunk.

Ha kifejezetten a túrázás a cél, akkor előnyös, ha túraplexi van a bukósisakon, mert ettől csendesebb lesz belül.
Láthatjuk, hogy mennyiféle szempontot vehetünk figyelembe egy bukósisak választásánál. Jól fontoljuk meg, hogy mire költjük a pénzünket, első és legfontosabb, azonban mindig a biztonság legyen. Ellenőrizzük az adott márka termékeit, egy tesztekkel foglalkozó oldalon. Ha ezt megtettük, és meggyőződtünk, hogy ilyen szempontból megfelelő lesz, utána jöhet a már említett extra tulajdonságok figyelembe vétele.

Visszatérve, a bejegyzés elején említett jótékonysági felvonulásra, itt is illő, hogy minden motoros teljes védőfelszerelésben érkezzen, vagy legalább abban vonuljon fel. Egy ilyen rendezvényt sokan megnéznek, és példát kell, hogy mutassanak mindenkinek a résztvevők. Főleg, ha egy ilyen komoly témája van a jótékonykodásnak, mint az egészségügy. Ezen a téren, a megelőzés az elsődleges feladat. Ezt, azonban mindenki maga tudja csak megoldani, mások segítsége épp elég akkor, amikor már van valami baj. Sajnos ilyen esetekben sem áll rendelkezésre mindig elegendő erőforrás, ezért kell ezzel takarékoskodni, és jobban odafigyelni a prevencióra is. A gyermekek egészségének megőrzéséről beszélve, ez különösen fontos. Fiatal korban kell megalapozni a felnőttkort is. Ha azonban már van valami betegség gyermekkorban is, elengedhetetlen, hogy az minél hatékonyabban tudjuk kezelni.

Egy gyermekosztályon mindig van mit fejleszteni. A motorosok, tehát nagyon nemes célért küzdenek, amikor ennek jegyében hirdetik meg a felvonulást. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg ember fog adakozni.