A kórházban az ágyszomszédommal a napelemekről beszélgettünk

A kórházban az ágyszomszédommal a napelemekről beszélgettünk

Nemrég vakbélgyulladás miatt Szombathelyen kórházba szállítottak, ahol az orvosoknak meg is kellett műteniük. Semmi probléma nem merült fel a műtét során, minden rendben ment. Számomra egyedül csak az volt nehéz, hogy utána három napig még bent kellett tartaniuk, aminek nem örültem, hiszen így nem tudtam otthon lenni a családommal és persze a munkából is kiestem.

Az első nap eléggé unalmas volt, a könyv-és újságolvasáson kívül nem sok mindent csináltam, de aztán a következő nap a mellettem lévő ágyba érkezett egy új beteg, aki konkrétan annyi idős volt, mint én. Hamar szóba elegyedtünk, kiderült, hogy sok közös van bennünk, ezért végig nagyon sokat csevegtünk. Elmesélte, hogy van egy középvállalkozása és nemrég nézett utána a napelemes erőműveknek Magyarországon, ugyanis eldöntötte, hogy jelentkezik egy pályázati felhívásra. Szeretné csökkenteni az ökológiai lábnyomát és minél gazdaságosabb és környezettudatosabb életet élni, így amellett döntött, hogy elektromos eszközeit a napfényből nyert energiával fogja üzemeltetni. Korábban hallott arról a cégről, amely hozzájárult ahhoz, hogy a 3000 fős város, Abaújszántó önkormányzata elinduljon a tudatos jövő felé, ezért weboldalukon utána olvasott a lehetőségeknek. Hamar kiderült, hogy a cégnek nagyon sok korábbi, abszolút megelégedett ügyfele van.

Megfogalmazódott benne a kérdés, hogy pontosan mikorra várható majd a megtérülés a napelemes rendszerbe való befektetés után? Nem kellett sokat kutakodnia, ugyanis az oldalon részletes pontossággal megválaszolták felmerülő kérdését: mindössze tíz év, és megtérül a befektetett pénz. Azt mondta, már csak azért is érdemes belefognia annak, akit érint a dolog, mert a napelemek beszerzésének költségein kívül a vissza nem térítendő támogatás fedezi a szerkezeti- és tartóelemekre, a hálózatra való csatlakozásra, a telepítésre és a biztonságos működéshez fontos elemekre szükséges pénzt is. Természetesen utánanézett annak is, hogy mégis mennyit lehet megpályázni, és megosztotta velem, hogy az elnyerhető támogatás minimum 1,5 millió és maximum 3 millió forint összegű lehet, amelyet ő is és én is nagyon jónak tartunk. Elmondta azt is, hogy sajnos az egyik közeli barátja viszont pórul járt, mert ő nem tudta megpályázni a támogatást néhány feltétel miatt. Ugyanis elő van írva, hogy Pest megyéből, illetve a fővárosból nem lehet erre pályázni, márpedig a barátja Budapesten él. Illetve nem élhet a lehetőséggel olyan sem, akinek árbevételének legalább a fele mezőgazdaságból származik – így kiestek a mezőgazdasági termelők is. Az ágyszomszédom nagyon örült annak, hogy ő minden feltételnek megfelelt, hiszen nem is olyan régen rájött, hogy borzasztó káros életmódot folytatott eddig, legalábbis ami a természetvédelmet érinti. Azzal, hogy megpályázta ezt a támogatást sikerülni fog áttérnie a hatékony energiahasználatra vállalkozóként is. Nem volt nehéz vagy bonyolult dolga: a weboldalon online ki is töltötte az ajánlatkérő űrlapot, majd a további folyamatok során nagyon kedves, segítőkész, valamint a munkájukhoz nagy szakértelemmel rendelkező ügyintézők segítettek neki továbbmenni a napelemes támogatás megpályázásának útján.

Bár engem  nem érint ez a lehetőség, ugyanis nekem nincsen se mikro-, se kis-, se középvállalkozásom, de úgy gondolom, hogy az ágyszomszédomhoz hasonló cipőben járóknak talán érdemes lenne elgondolkodniuk ezen a lehetőségen.