Egy kórháznak energiatakarékosnak kell lennie

Egy kórháznak energiatakarékosnak kell lennie

Azt hiszem ezzel az állítással nehéz lenne vitatkozni. Ha vannak olyan ingatlanok, amiknek hatalmas az energiaigényük, akkor azok bizony a rengeteg elektronikai eszközt üzemeltető kórházak és egészségügyi intézetek. És persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy a betegeket is melegen kell tartani még a legnagyobb téli fagyok során is, tehát a fűtésszámlák is igen magasak. Pontosan ezért lenne nagyon fontos, hogy mindegyik magyar kórháznak legyen energiatanúsítványa.

Bár az energiatanúsítvány általában akkor válik érdekessé, amikor el akarunk adni egy ingatlant (hiszen ebben az esetben kötelező a megléte), mégis, hasznos, ha tudjuk, hogy az ingatlanunk milyen energiahatékonysági tulajdonságokkal rendelkezik. Egy kórház épületét nem szokták gyakran eladni, de ettől függetlenül érdemes lenne az ellenőrzése. Hivatalosan egyébként a kórházak számára is kötelező a tanúsítvány, ugyanis a kivételezettek körébe csak a vallási célú ingatlanok, a magas önálló hőtermeléssel bíró épületek, a mezőgazdasági ingatlanok, a műhelyek, és még néhány egyéb épület tartozik.

Nekem egyelőre még csak a saját házammal kapcsolatban van tapasztalatom az energiatanúsítvány elkészíttetése kapcsán. A feladattal az e-tanusitas.eu oldalon keresztül elérhető céget bíztam meg, és meg kell, hogy mondjam, határozottan elégedett voltam velük. Hihetetlenül gyorsan készült el a tanúsítvány, ráadásul nagyon rugalmasan kezelték a helyszíni felmérés kérdéskörét is, és meg tudtuk beszélni a nekem tökéletesen megfelelő időpontot.

Ami viszont a legfontosabb, főleg a mai világban, hogy ők biztosítják az oldalukon a legtöbb információt az energiatanúsítvánnyal kapcsolatban. Mindent elmondanak, amit ezzel kapcsolatban tudni kell, és nem csak a szolgáltatásukat fejtik ki, de olyan infókat is megosztanak, amik segítenek jobban belelátni a munkájukba.

Mivel annak idején végül mégsem adtuk el a házunkat, gondolkoztunk rajta, hogy nem kéne-e újra megcsináltatni az energiatanúsítványt, de ahogy arról az oldalon tájékoztattak, erre semmi szükség nincs. A tanúsítvány 10 évig érvényes, azon belül meg csak akkor veszíti el hitelességét, ha valamilyen nagyobb változtatás történik a házon (pl. szigeteljük a falakat, vagy kicseréljük az ajtókat, ablakokat).

Az annak idején megcsináltatott energetikai tanúsítvány tehát még most is megállja a helyét. A házunk egyébként határozottan jó besorolást kapott, viszont tartok tőle, hogy a magyar kórházak ezt nem tudnák elmondani magukról. Persze az is lehet, hogy minden kórház rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal, hiszen nem tudhatom, hogy vannak-e erre kötelezve, vagy sem. Az biztos, hogy mostanában gyakran hallani felújításokkal, napelem telepítésekkel és ezekhez hasonlókkal kapcsolatos híreket a kórházak háza tájáról, úgyhogy bízhatunk benne, hogy hamarosan egyre jobb állapotok fognak uralkodni a magyar egészségügyben, már ami az energiahatékonyságot illeti.

Egy kórháznak energiatakarékosnak kéne lennie, legalábbis egy ideális világban így lenne. Ki tudja, talán majd egyszer tényleg eljön a nap, amikor valóban így is lesz.